blog

Bomberne på isen: Nye unikke vidnesbyrd om atom-styrtet i Thule 1968

september 29, 2024 • Af

Ny podcast: Vi finder aldrig ud af, om han døde af den plutonium, han fik i lungerne. Kernefysiker Jørgen Koch var den første danske udsending, der i et tumultarisk forløb nåede frem til Thule Basen dengang i januar 1968, da et brændende, amerikansk bombefly styrtede ned på isen uden for basen med fire plutoniumholdige brintbomber om bord. 

Jørgen Koch (t.h.) på Thule Air Base 1968, formentlig i samme parkacoat han bar, da han inspicerede selve nedstyrtningsstedet

En kolossal eksplosionsbrand opstod og plutonium fra den ene bombe blev spredt ud over isen. Få dage efter gik Jørgen Koch direkte ind i ulykkens brændpunkt i bælgmørke og uden åndedrætsværn i 30 graders frost. En pligttro embedsmand, der mente, at det var det rigtige at gøre. Hans opgave var umulig: Find ud af, hvad der er sket! Er det farligt for den lokale befolkning? For andre? Find ud af alt, hvad du kan!  Officielt er dansk politik den, at atomvåben ikke tillades på dansk jord – heller ikke i Grønland – så alt skal desuden holdes hemmeligt.  

Tre år senere fik Jørgen Koch uforklarlige sår på benene – og døde alt for ung. Senere ramte uforklarlige sygdomme, bylder og andre lidelser mange af dem, der blev sat til at rydde op efter flystyrtet – danskere og grønlænderne. Og de lokale i Thuledistriktet måtte leve med plutonium som en konstant trussel.

I dag – 30. september – udkommer den første af to podcast, jeg har været med til at lave, baseret bl.a. på Jørgen Kochs egne mundtlige rapporter, indtalt på Thulebasen og aldrig tidligere offentliggjort.  Hør podcasten her

https://www.dr.dk/lyd/special-radio/bakspejl/bakspejl-2024/bakspejl-bomberne-paa-isen-1-2-11162411024

Celine Klint, super-podcaster på DRs BAKSPEJLs-redaktion, har stået for  produktionen; Celine har tidligere væet med til at lave de berømte podcast, der afdækkede spiralkampagnen i Grønland. 

Optagelserne med Jørgen Kochs rapport og andre unikke vidnesbyrd fra de første danskeres rådvilde besøg ved flystyrtet blev fundet i Jørgen Kocks søn Hennings dødsbo i 2023. Søsteren Ida var venlig nok til at spørge, om jeg havde interesse i dem, så jeg hørte dem og satte mig på et tog til Aulum i Vestjylland, hvor jeg bad Jens Zinglersen lytte med og kommentere optagelserne. 

Jens, der i dag er 90 år gammel, arbejdede på basen i 1968. Han så flyet styrte ned som en kæmpe ildkugle i det dybe vintermørke. Kort efter blev han og en gruppe grønlandske hundeslædeførere de første til at nå nedstyrningsstedet. De ledte efter overlevende fra besætningen, og Jens blev dybt involveret i amerikanernes langstrakte oprydning efter flystyrtet. 

Da jeg besøgte ham i sommer, var Jens slemt mærket af en fremskreden kræft, men skarp og præcis; du kan høre ham i podcasten. I årene efter flystyrtet blev han en ledende kraft blandt de mange danske og grønlandske Thule-arbejdere, der blev syge af den plutonium, de var udsat for. 

B52 – fly af samme type som det nedstyrtede på Thulebasen 1968

Flystyrtet er stadig vigtigt i dag, hvis vi vil forstå det fortsatte trekantsspil mellem USA, Grønland og Danmark. Da Jørgen Koch kommer til Thule, har en amerikansk general allerede taget kontrol over oprydningen; flere hundrede amerikanske specialtropper er i fuld gang på isen. Hvem vidste hvad? Hvor meget forblev hemmeligt? Får vi nogen sinde sandheden? Hvem bestemmer i Grønland? De grønlandske myndigheder bliver ikke informeret om noget som helst, og som du kan høre i podcasten får den lokale befolkning kun yderst nødtørftig råd og vejledning af de udsendte eksperter fra Danmark. Uanset, at flyet, som Tida Ravn, grønlandsk journalist, fortæller i podcasten, var styrtet ned midt i  de lokale spisekammer – netop hvor de var vant til at hente sæl, fugl, fisk og hval.  Den anden af de to podcast udkommer 7.10. Tak til Torben Brandt for at åbne døren til DRs herlige BAKSPEJLS-redaktion.