Tv produktioner

I de seneste ti år har jeg været med til at producere en række tv-udsendelser om Arktis, om Grønland og om rigsfællesskabet. Altsammen i samarbejde med tv-dokumentaristen Jakob Gottschau, der har årtiers erfaring med netop at producere tv-dokumentar.

Vi producerede fra 2019 til 2022 (stærkt forsinket af coronaen) de dokumentarer til DR1 på hver en time: “Kongehuset i Grønland” og “Kongehuset på Færøerne”. Her medvirker Dronning Margrethe og Kronprins Frederik som hovedpersoner, og vi kan derfor for første gang på tv give et dybere indblik i, hvordan kongehuset i mere end 100 år har arbejdet konsekvent for at fastholde de stærke relationer mellem Danmark og de to ø-samfund i Nordatlanten. Du kan se uddrag af udsendelserne her.

“Rigsfællesskabets Historie” i seks afsnit tog to år at producere – 2015 og 2016. Til gengæld findes den nu også i både grønlandsk, færøsk og dansk version (dog kun på dansk her på siden). Serien er vist i Grønland og på Færøerne, og i Danmark blev den genudsendt med jævne mellemrum frem til 2022. Samtidig har vi fået professionelle til at lave et stort, flot undervisningsmateriale, der er gratis til rådighed for alle skolefolk m.v. på EMU.DK. Alle seks afsnit kan ses her på min hjemmeside.

Tidligere producerede vi tre dokumentarer om nogle af de centrale dramaer i det moderne Arktis: Det ulmende våbenkapløb, faren for ødelæggende olieudslip og den kamp om retten til hyavbunden ved Nordpolen, som stadig i dag udspilles mellem Rusland, Canada og Danmark/Grønland. De tre kan du også se her på hjemmesiden.

 

 

 Dokumentarfilmen Villum Research Station (2014)

Villum Research Station (Station Nord) blev bygget i løbet af 6 uger i sommeren 2014. Dokumentaren følger processen fra begyndelsen og indtil det endelige resultat. Produceret i samarbejde med Jakob Gottschau.


EROBRINGSTOGT TIL NORDPOLEN (2013)

Det danske kongerige vil erobre Nordpolen. DR2-vært Martin Breum rejser i syv uger med Skandinaviens største isbryder helt til centrum af Det Arktiske Ocean. Midt i den metertykke polaris kæmper Danmark og Grønland i konkurrence med Rusland og Canada om ejerskabet til selve Nordpolen – og til olie, gas og mineraler i et område tre gange så stort som Danmark. Russerne har sat deres flag på bunden ved Nordpolen i det 4300 meter dybe hav, men Danmark er stadig med helt fremme i kampen. Se hvordan de danske forskere finder et kæmpe stort og hidtil ukendt bjerg på havbunden, og hvordan de som de første nogensinde henter stykker af de undersøiske havbjerge op til overfladen. Produceret i samarbejde med Jakob Gottschau.


NYE VÅBEN I ARKTIS – Holder freden når isen forsvinder? (2013)

Nye krigsskibe sættes ind i takt med isens forsvinden. Overalt i Arktis lægges der nye militære planer og nyt militært isenkram sættes i funktion. Martin Breum tager med på norsk-russiske flådeøvelse og på flyvetur med det danske forsvar til Nordpolen. Eksperterne opsøges: Er det sandt, hvad diplomaterne siger? Er det hele lutter fred og fordragelighed i Arktis, eller lurer nye farer og militære konflikter? Produceret i samarbejde med Jakob Gottschau.


PÅ OLIEJAGT I ARKTIS (2013)

Overalt i Arktis er boreplatformene på vej – i farvandene fra Rusland til Alaska. I Grønland kan olien måske sikre fremtidens velfærd. Men hvad nu, hvis det ulykken rammer – en mørk vinternat i 30 graders frost? Greenpeace og andre miljøorganisationer forudser uoprettelige skader på den sårbare natur. Olieindustrien siger, at de har det fornødne beredskab. Martin Breum rejser til frontlinjen i kampen om den arktiske olie. Produceret i samarbejde med Jakob Gottschau.