Balladen om Grønland

Balladen om Grønland - Martin BreumVil Grønland løsrive sig fra Danmark? Hvordan skal vi forstå grønlændernes frihedstrang? Hvad sker der, hvis de finder olie? Skal  Danmark  hjælpe løsrivelsen på vej, eller er frihed for Grønland en vildfaren illusion? Hér går smertegrænsen mellem Danmark og Grønland. Og resten af verden lytter nøje efter. Stormagterne har fået akut interesse for Arktis i takt med klimaforandringerne.

For få år siden blev en ny leder i Grønland, 47-årige Aleqa Hammond. I dag er hun ude, men hendes budskab klinger endnu: ”Grønland bliver uafhængigt i min levetid.”Grønlands position i verdenssamfundet har ændret sig radikalt på få. Grønlands ledere mødes nu rutinemæssigt med statsledere fra hele verden.Det handler om 300 år af vores historie. Danmarks territorium krymper med 98 procent, hvis Grønland løsriver sig. Danmarks betydning i verdenssamfundet vil svinde, familiebånd og andre forbindelser blive påvirket. I “Balladen om Grønland” udfordres en række nøglepersoner i Grønland og Danmark på de afgørende dilemmaer:  Ønsker grønlænderne reelt at løsrive sig fra Danmark? Hvad betyder løsrivelse egentlig i praksis? Vil Danmark lade løsrivelsen ske?

 

Bertel Haarder læser i Balladen om Grønland

Foto: Fotograf Nana Reimers

I 2016 var Bertel Haarder kulturminister. Han gjorde reklame for ‘Balladen om Grønland’ under den europæiske bogkampagne Get Caught Reading Campaign: “Lige nu læser jeg “Balladen om Grønland” af Martin Breum. Den handler om konflikterne i relationen mellem Danmark og Grønland. Den gør mig klogere på vores forskellige livsanskuelser og opfattelser. Det er et rigtig godt udgangspunkt at bruge litteraturen, når vi skal forstå vores fælles historie og lægge sporet for det fremtidige fællesskab mellem Danmark og Grønland”.