blog

Ny Aleqa Hammond-fadæse skader Grønlands omdømme

august 28, 2016 • Af

Aleqa Hammonds seneste fejltrin vil koste kende dyrt, det vil skade tilliden til de grønlandske beslutningstagere – men det er ikke nødvendigvis enden på Aleqa Hammond i grønlandsk politik.

For de skandale-lystne må episoden være det pure guld: Grønlands tidligere landsstyreformand, det kontroversielle folketingsmedlem Aleqa Hammond, er endnu en gang blevet grebet i at misbruge offentlige midler og er nu blevet ekskluderet af Siumut; det parti hun tidligere var formand for og som hun har høstet flere stemmer til, end nogen anden politiker har høstet i Grønlands historie.

Som det fremgik af Ekstra Bladet forleden, har Aleqa Hammond over nogle uger i juni i strid med reglerne brugt et kreditkort udleveret af Folketinget til private indkøb i Nuuk og på Bornholm for i alt 12.953,10 kroner. Indkøbene er ikke ulovlige, men i strid med Folketingets regler, da kortet kun må bruges i.f.m. officielle møder og rejser.

Aleqa Hammonds partiledelse i Nuuk slog straks til: Hun fik valget mellem at ryge ud af partiet eller overgive sin plads i Folketinget til sin suppleant. Hun valgte det første og fortsætter nu som løsgænger på Christiansborg, mens vælgerne i Grønland forsøger at forstå, hvordan hun kunne agere med så selvdestruktiv mangel på omtanke.

Aleqa Hammond, der blev kendt ikke mindst for at tale om ”uafhængighed i min levetid”, faldt med et brag fra magtens top i Grønland i 2014, mindre end et år efter, at hun blev landsstyreformand, netop på grund af en skandale om hendes forhold til offentlige midler.

Den gang havde hun ladet den grønlandske landskasse lægge mere end 200.000 kr. ud bl.a. for hende kærestes og hans børns private rejser og i øvrigt trukket tilbagebetalingerne ud; en så grov forseelse, at det blev hendes egne partifæller, der styrtede hende.

 

Det er angiveligt en pinlig fejl i folketingets administration, der førte til, at Ekstra Bladet i den aktuelle sag kunne offentliggøre uddrag af Aleqa Hammonds kreditkorsindkøb – herunder indkøb i byggemarkedet Stark, i Brugsen og en sportstøjsforretning i Nuuk og andre, ligeledes banale indkøb og et enkelt træk på 2.000 kr. ved en hæveautomat under Folkemødet på Bornholm.

Aleqa Hammond har til den grønlandske avis Atuagliutit/Grønlandsposten detaljeret forklaret, hvordan hendes private kreditkort forinden var blevet hacket og misbrugt og derfor lukket, så hun var uden nem adgang til sin bankkonto. Det ureglementerede brug af Folketingets kreditkort fandt sted, som hun siger, i denne ”nødsituation’, mens hun afventede adgang til nye, private kreditkort. Resultat blev en henvendelse fra Folketingets administration – som altså røg i Ekstra Bladet og dernæst førte til eksklusion fra Siumut. Efterfølgende har Siumuts søsterparti, Socialdemokraterne, afbrudt samarbejdet med Aleqa Hammond på Christiansborg.

Episoden vil nu bidrage til den i for vejen udbredte mistillid til evnerne blandt Grønlands ledere på et tidspunkt, hvor det modsatte er hårdt tiltrængt.Eksempelvis overvejer en række danske pensionskasser og erhvervsvirksomheder netop i disse dage milliardinvesteringer i lufthavnsudvidelser i hhv. Ilulissat og Nuuk, som er helt afgørende for Grønlands turisme og økonomi.

Sådanne forretningsfolk vil næppe lade enkeltsager som denne påvirke deres beslutninger direkte, men sagen lægger sig i slipstrømmen af en serie beslægtede episoder og opråb fra erhvervslivet i og udenfor Grønland, hvor netop mistilliden til evnerne i den grønlandske administration og blandt politikerne er i centrum.

Randi Vestergaard, den politiske ansvarlige for Grønlands finanspolitik, bemærkede da også straks i ugeavisen Sermitsiaq, at Aleqa Hammonds nye fadæse ikke blot er skidt for Aleqa Hammond og hendes parti, men ”for Grønlands omdømme”.

Ekskluderingen af Siumut gik stærkt og blev besluttet af en enig hovedbestyrelse. Aleqa Hammonds tidligere så stærke støtter i partitoppen har åbenbart ikke forsøgt at redde hende, mens Kim Kielsen, der er Aleqa Hammonds afløser som landsstyreformand, lagde vægt på gentagelsesaspektet ved hendes forseelse. I Grønland husker man især den store skandale fra 2014, men også en række mindre, men stadig blamerende sager om Aleqa Hammonds privat-økonomi.

Grønland kæmper i disse år med at tiltrække investeringer til turismeindustrien, fiskeriet og minesektoren, så irritationen over hendes gentagne fejl og den medfølgende virak i medierne har yderst kontante årsager. Naalakkersuisut – det grønlandske landsstyre – fremlagde fornylig en finanslov for 2017, der forudser et lille overskud, Grønland har stort set ingen udlandsgæld, og det politiske system er i global sammenhæng usædvanligt stabilt, men erhvervslivet klager stadig mere bittert over langsommelig, uigennemsigtig og til tider inkompetent sagsbehandling og alvorlig mangel på politisk handlekraft i Nuuk.

Langtidsudsigterne er skræmmende, fordi udgifterne i Grønland stiger væsentligt hurtigere end indtægterne. Formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen, har for nylig advaret om, at et økonomisk omsving og/eller potente reformer og besparelser på de offentlige budgetter skal indfinde sig inden for få år, hvis ikke velfærdsmønstret i Grønland for alvor skal lide skade.

I Danmark har Dansk Folkeparti har allerede foreslået at sætte dele af Selvstyret ud af kraft, så de danske myndigheder igen får magt over indsatsen især for socialt udsatte i Grønland – ikke mindst børnene. Det er med andre ord et rigtigt skidt tidspunkt til yderligere at underminere tilliden til de grønlandske beslutningstagere.

 

Mange iagttagere i Grønland mente efter skandalen i 2014, at Aleqa Hammond for altid havde skudt sig selv ud af Grønlands politiske lag, men hun kæmpede sig tilbage som Siumuts Folketingskandidat og fik et glimrende valg i 2015.

Denne gang vil mange sikkert også erklære hende for ukampdygtig og især uegnet til politiske hverv. Hun står uden opbakning fra Siumut, Grønlands store gamle parti, der af mange stadig tillægges æren for Hjemmestyret i 1979 og den tiltagende politiske selvstændighed. Men der er andre partier i Grønland, herunder det unge parti Naleraq, der primært består af stærkt nationalt orienterede udbrydere fra Siumut, og Aleqa Hammonds vælgere har før vist vilje til at se stort på fejltrin som det, der netop nu har sendt hende til tælling.

 

Denne tekst optrådte også som nyhedsanalyse i Information 27.8 2016.