TV-udsendelser,Martin Breum

dr2

1:3 Erobringstogt til Nordpolen

Det danske kongerige vil erobre Nordpolen. DR2-vært Martin Breum rejser i syv uger med Skandinaviens største isbryder helt til centrum af Det Arktiske Ocean. Midt i den metertykke polaris kæmper Danmark og Grønland i konkurrence med Rusland og Canada om ejerskabet til selve Nordpolen – og til olie, gas og mineraler i et område tre gange så stort som Danmark. Russerne har sat deres flag på bunden ved Nordpolen i det 4300 meter dybe hav, men Danmark er stadig med helt fremme i kampen. Se hvordan de danske forskere finder et kæmpe stort og hidtil ukendt bjerg på havbunden, og hvordan de som de første nogensinde henter stykker af de undersøiske havbjerge op til overfladen.

2:3 Nye Våben i Arktis

 Nye krigsskibe sættes ind i takt med isens forsvinden. Overalt i Arktis lægges der nye militære planer og nyt militært isenkram sættes i funktion. Martin Breum tager med på norsk-russiske flådeøvelse og på flyvetur med det danske forsvar til Nordpolen. Eksperterne opsøges: Er det sandt, hvad diplomaterne siger? Er det hele lutter fred og fordragelighed i Arktis, eller lurer nye farer og militære konflikter? 

 

3:3 På oliejagt i Arktis

Overalt i Arktis er boreplatformene på vej – i farvandene fra Rusland til Alaska. I Grønland kan olien måske sikre fremtidens velfærd. Men hvad nu, hvis det ulykken rammer – en mørk vinternat i 30 graders frost? Greenpeace og andre miljøorganisationer forudser uoprettelige skader på den sårbare natur. Olieindustrien siger, at de har det fornødne beredskab. Martin Breum rejser til frontlinjen i kampen om den arktiske olie.