Mit arktiske projekt

Udviklingen mellem Danmark, Grønland og Færøerne går rasende stærkt. Klimaforandringerne og nye fremtidsvisioner i alle tre dele af kongeriget udfordrer os og skaber et voldsomt behov for fornyet oplyst og demokratisk samtale. Det samme gør klimaforandringerne i Arktis og det hastigt voksende globale fokus på regionen. I snart ti år har jeg forsøgt at bidrage til denne debat med mine bøger, foredrag, artikler, events, tv-udsendelser og som moderator på et stort antal konferencer og seminarer om Arktis.

Stærke kræfter i Danmark vil gerne udvide kongerigets engagement i Arktis. De taler om Kongeriget Danmark som en arktisk stormagt. Det er der ikke nødvendigvis noget galt med, men alt for mange ved alt for lidt om Arktis, om Grønland og om Danmarks arktiske engagement. Det betyder, at beslutningstagerne savner modspil, når de indretter det nye Arktis og dermed designer vores fælles fremtid. Et sådant demokratisk underskud er ikke sundt for nogen, så jeg gør, hvad jeg kan, for at dele min viden og observationer. 

I Grønland og på Færøerne har ønsket om selvstændighed længe vokset sig stærkere. Mit arktiske projekt betyder forhåbentlig, at flere får mulighed for at deltage i debatten om rigsfællesskabets fremtid på et oplyst grundlag. Det handler om vores forhold til Grønland og Færøerne, hvordan majoriteten i riget gebærder sig i forhold til de to mindre folkeslag i Nordatlanten, om vores forståelse af os selv som folk og nation; om 300 års fælles historie – kort sagt om vores identitet. Det handler også om ansvar. Danmark har et medansvar for at forhindre yderligere klimaforandringer i Arktis, i den sikkerhedspolitiske udvikling i Arktis, biodiversiteten og vores forhold til vores arktiske naboer – Rusland, Canada, Norge, USA, Sverige, Island og Finland. For slet ikke at tale om Kina og alle de andre nationer, der hastigt zoomer ind på det arktiske. Mit arktiske projekt sigter på at få Arktis langt højere op på dagsordenen i undervisningssektoren, i medierne – også de sociale – og hjemme ved spisebordet. Ellers får vi ikke stoppet det hul i den demokratiske samtale, der er opstået, mens udviklingen i Arktis løb foran.

Kort om mig
Jeg er journalist og forfatter med særligt fokus på Arktis. Ophavsmand til tv-serien “Rigsfællesskabets Historie” – sammen med Jakob Gottschau. Bogen ‘Når isen forsvinder’ (2013), vandt Dansk Forfatterforenings fagbogspris. “Balladen om Grønland” (2014) er oversat til engelsk. I 2018 udgiver Gyldendal “Hvis Grønland river sig løs”, mens  “Cold Rush” om Grønlands og Danmarks rolle i Arktis udkommer i UK og Canada. Jeg er tidligere vært på tv-programmet Deadline på DR2, vicedirektør i International Media Support og politisk reporter på TV-avisen.