Mit arktiske projekt

Udviklingen i Arktis og mellem Danmark, Grønland og Færøerne går rasende stærkt. Klimaforandringerne og nye fremtidsvisioner i alle tre dele af kongeriget udfordrer os og skaber et voldsomt behov for fornyet oplyst og demokratisk samtale. Som en del af mit arktiske projekt har jeg i snart ti år forsøgt at bidrage til denne debat med mine bøger, med foredrag, artikler, events, tv-udsendelser og som moderator på et stort antal konferencer og seminarer om Arktis.

Stærke kræfter i Danmark vil gerne udvide kongerigets engagement i Arktis. De taler om Kongeriget Danmark som en arktisk stormagt. Det er der ikke nødvendigvis noget galt med, men alt for mange ved alt for lidt om Arktis, om Grønland og om Danmarks arktiske engagement. Det betyder, at beslutningstagerne savner modspil, når de indretter det nye Arktis og dermed designer vores fælles fremtid.

I Grønland og på Færøerne har ønsket om selvstændighed længe vokset sig stadig stærkere.. Mit arktiske projekt består i at flere får mulighed for at deltage i debatten på et oplyst grundlag. Det handler om vores forhold til Grønland og Færøerne, om vores forståelse af os selv som folk og nation; kort sagt om vores identitet. Om vores engagement i klimaforandringerne, i Grønlands og Færøernes skæbne, den sikkerhedspolitiske udvikling i Arktis, dyrelivet og vores forhold til vores arktiske naboer – Rusland, Canada, Norge, USA, Sverige, Island og Finland. For slet ikke at tale om Kina og alle de andre nationer, der hastigt også zommer ind på det arktiske. Mit arktiske projekt består også i at arktis skal langt højere op på dagsorden i folkeskolen, i medierne – også de sociale – og hjemme ved spisebordet. Ellers opstår får vi ikke stoppet det hul i den demokratiske samtale, der er opstået, mens udviklingen i Arktis løb foran.

Kort om mig
Jeg er journalist og forfatter med særligt fokus på Arktis. Ophavsmand til tv-serien “Rigsfællesskabets Historie”. Bogen ‘Når isen forsvinder’ (2013), vandt Dansk Forfatterforenings fagbogspris. “Balladen om Grønland” (2014) er oversat til engelsk. I 2018 udgiver Gyldendal “Hvis Grønland river sig løs”, mens  “Cold Rush” om Grønlands og Danmarks rolle i Arktis udkommer i UK og Canada. Jeg er tidligere vært på tv-programmet Deadline på DR2, vicedirektør i International Media Support og politisk reporter på DR’s TV-avisen.