Foredrag med Martin Breum

Hvis Grønland river sig løs

Nyt topaktuelt foredrag om Danmarks mest presserende udfordring: Rigsfællesskabet er i opløsning

Grønland har fået sin første selvstændighedsminister, og Grønlands første forfatning er på vej. Hvis det går som planlagt, kan alt være på plads til Grønlands løsrivelse i 2020. Alle politiske partier i Grønland arbejder på Grønlands løsrivelse fra Danmark. Samtidig arbejder den danske regering i den stik modsatte retning: Danmark skal være en arktisk stormagt. Rigsfællesskabet skal bevares – af politiske, historiske og kulturelle årsager.

Hele verden fokuserer på Arktis og klimaforandringerne. Men i det danske kongerige er vi ikke enige om, hvordan vores fremtid i Arktis bør forme sig. Grønland og Danmark har været tæt vævet sammen i de seneste 300 år, men modsætningerne er nu så voldsomme, at det ikke længere kan skjules.

Grønlandske drenge

 

 

 

 

 

Fordraget er gennem-illustreret med cirka 75 nøje udvalgte aktuelle fotografier og kort. Foredraget er designes til at skabe debat og interaktion. Specielt for gymnasiet og HF

TÆNK, HVIS DANMARK BLEV 98% MINDRE!

Foredragsshow og debat for unge om Grønlands og Danmarks fremtid
– med særlig relevans for samfundsfag, historie, dansk, naturgeografi og kulturforståelse. Udvidet materiale på EMU’en.

Vi begynder med en meningsmåling! Ti hurtige spørgsmål, der tvinger hjernen og hjertet igang: Hvad føler vi egentlig for Grønland? Intet? Meget? Midt i mellem? Er det fint eller trist, hvis de løsriver sig?

For mange unge virker Grønland uforståeligt og uendeligt langt væk. Mange kender intet til Grønlands afgørende betydning for vores plads i verdenssamfundet, for vores selvforståelse som folk og nation og for den buldrende udvikling i et klimaforandret Arktis.

Martin Breums debat og foredragsarrangement retter op dit vidensunderskud. Efter to timer er deltagerne godt rustet til debatten om rigets fremtid og udviklingen i Arktis.

Martin Breum boede som teenager selv i Grønland, i 2009 var han dansk tv’s første mand på Antarktis og i 2012 DR’s første reporter på Nordpolen. Frem til maj 2014 var han vært på tv-programmet ’Deadline’ på DR2, i dag selvstændig tv-producent, foredragsholder, journalist og forfatter.

Som forberedelse kan eleverne eventuelt se et eller flere afsnit af Martin Breums og Jakob Gottshaus tv-serie: Rigsfællesskabets Historie 1-6. Gratis på Youtube eller på EMU’en, hvor der også ligger mængder af relevant undervisningsmateriale.