Foredrag med Martin Breum

GRØNLAND—DANMARK: EN FORUDSIGELIG SKILSMISSE?

Nyt topaktuelt foredrag om Danmarks mest presserende udfordring. Det danske rigsfællesskab er udfordret.

Grønlands politiske leder, den 48-årige Aleqa Hammond, har sat et klart mål: ”Jeg håber, at Grønland bliver uafhængigt i min levetid”. Selvstyret i Nuuk har oprettet en forsoningskommission med et skarpt blik på fortiden og danskerne synder. Trangen til selvstændighed og frihed får stadig nye udtryk. Udsigten til store gevinster på uran, zink, jern, sjældne jordarter, olie og gas har gjort drømmen om løsrivelse tillokkende for mange – selvom nogle eksperter siger, at drømmen er urealistisk, og miljøbevægelserne slår alarm.Perspektiverne er vidtrækkende. Grønlands løsrivelse vil i givet fald være den største omvæltning af Danmarks geografi siden 1864. Alene tanken har fået politikere, erhvervsledere og militære tænkere til at fundere: Er vi ved at skrive rigsfællesskabets sidste kapitel – eller findes der andre muligheder? Kan vi finde en ny fortolkning af vores fællesskab med Grønland?Danmark og Grønlands mere end 300 år gamle forbindelse har sat sig dybe spor. Kongefamiliens nære forbindelse til Grønland afspejler en dybere national forbundenhed. Tusinder af danskere og grønlændere er i slægt med hinanden; andre tusinder af danskere har arbejdet i Grønland og en femtedel af alle grønlændere bor i Danmark.Men i dag er Grønland ikke længere en selvfølge. Grønland udvikler sine egne kontakter til Kina, Sydkorea, Norge og Canada, og de grønlandske ledere henter ny inspiration fra Island, der løsrev sig fra Danmark for bare otte årtier siden. Klimaforandringerne skubber til udviklingen, og på Christiansborg forstår stadig flere politikere, at forholdet stiller helt nye krav til os danskere.

Journalist og forfatter Martin Breum har udviklet et nyt foredrag, der på levende vis sætter rigsfællesskabets aktuelle udfordringer i relief. Med talrige billeder og fortællinger fra sine seneste rejser til Grønland – og Nordpolen! – skærer han lige til benet og peger dilemmaerne ud.Martin Breum hører til Danmarks førende iagttagere af forholdet mellem Danmark og Grønland. Hans bog ‘Når isen forsvinder – Danmark som stormagt i Arktis, Grønlands rigdomme og kampen om Nordpolen’ (Gyldendal) vandt Dansk Forfatterforenings pris for bedste fagbog 2013. I september 2014 udkommer hans næste bog – om rigsfællesskabets aktuelle tilstand.Martin Breum har på kort tid holdt næsten 50 foredrag i Danmark, i Grønland og på Færøerne – på virksomheder, højskoler, gymnasier, på kunstmuseer og på universiteterne. Foredragene er rigt illustrerede og debatten ofte intens.Martin Breum var fra 2003 til maj 2014 studievært på DR2’s Deadline. I 2013 producerede han tre TV-dokumentarer om udviklingen i Arktis, og i 2012 deltog han på den dansk-grønlandske LOMROG-III ekspedition til Nordpolen.

Foredraget er illustreret med geografiske specialkort, foto, TV-indslag og filmklip. Foredraget kan finde sted i løbende dialog med publikum eller med efterfølgende diskussion.

 Specielt for gymnasiet og HF

TÆNK, HVIS DANMARK BLEV 98% MINDRE!

Foredragsshow og debat for unge om Grønlands og Danmarks fremtid
– med særlig relevans for samfundsfag, historie, dansk, naturgeografi og kulturforståelse.

For mange unge danskere virker Grønland uforståeligt og uendeligt langt væk. De fleste ved kun ganske lidt om Grønland og Grønlands betydning for danskerne. Mange kender intet til Grønlands afgørende betydning for vores plads i verdenssamfundet, for vores selvforståelse som folk og nation og for den buldrende, moderne udvikling i et klimaforandret Arktis.

Martin Breums billedrige foredrag- og debatarrangement retter op på dette vidensunderskud. Efter to timer er deltagerne langt bedre rustet til den stadig mere påtrængende debat om Grønlands og Danmarks fremtidige indbyrdes forhold.

Mange uddannelsesinstitutioner har i de seneste år brugt Martin Breums foredrags- og debatarrangement i konkrete undervisningsforløb eller som fælles-arrangement for hele institutionen.

Hovedtemaer:
– Grønlands centrale placering i det moderne Arktis
– Grønlands afgørende betydning for Danmarks vægt i verdenssamfundet
– Rigsfællesskabets historiske udvikling
– Aktuelle stridigheder mellem Grønland og Danmark
– Råstoffernes betydning
– Den grønlandske uafhængighedstrang
– Danmarks største dilemma
Foredraget på cirka 45 minutter er tæt illustreret. Fortællingen bæres af Martin Breums egne møder med de centrale politiske aktører og hans mange arbejdsrejser i Grønland og Arktis – inklusive en isbryderfærd til Nordpolen – i de seneste fem år.

I debatten efter foredraget trækker han på sine mange års erfaring som ordstyrer og tv-vært på DR2’s ’Deadline’: Debatten bliver ofte skarp; deltagerne udfordres til at tage stilling til de centrale moralske og politiske dilemmaer i vores forhold til Grønland og grønlænderne – men tonen er altid civiliseret og ingen bliver hængt ud.

Baggrunden kunne ikke være mere aktuel: Trangen til selvstændighed har aldrig stået stærkere i Grønland end i dag. Samtlige af Grønlands politiske ledere arbejder for et politisk og økonomisk uafhængigt Grønland.

I Danmark forsøger forbløffede politikere og strateger at fastholde rigsfællesskabet: De frygter, at Danmark ved Grønlands løsrivelse skal miste 98 procent af sit landterritorium – et større tab end i 1864! – og at 300 års fælles historie skal splintres. Udfordringen er monumental: Den gamle kolonimagt er uvant med at føre ligeværdig dialog med grønlænderne, der til gengæld er opmuntret af Selvstyreloven fra 2009. Den vendte op og ned på alt: For første gang nogensinde fik grønlænderne retten til at løsrive sig stadfæstet ved lov – og ejerskabet til alle rigdommene i undergrunden!

Udfordringerne står i kø: Hvordan ville Danmark se ud uden Grønland? Hvorfor ønsker så mange grønlændere at løsrive sig? Var Danmark alligevel ikke en mild og god kolonimagt? Er det rimeligt, at grønlænderne kan beholde al olien, hvis de finder noget? Og hvad med den sårbare natur? Hvorfor har Kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys tvillinger grønlandske navne – og kan man forestille sig et uafhængigt Grønland, der stadig er forbundet med Danmark?

Martin Breum hører til Danmarks førende iagttagere af udviklingen i Arktis – med faste klummer i dagbladet Information og Grønlands førende avis ’Sermitsiaq’. Pressen kaldte hans seneste bog “Balladen om Grønland” (Gyldendal 2014) for en ’journalistisk milepæl’. Hans forrige bog ’Når isen forsvinder’ (Gyldendal 2013) vandt forfatterforeningens fagbogspris 2013.

Martin Breum boede som teenager selv på Grønland, i 2009 var han dansk tv’s første mand på Antarktis og i 2012 DR’s første reporter på Nordpolen. Frem til maj 2014 var han vært på tv-programmet ’Deadline’ på DR2, i dag selvstændig tv-producent, foredragsholder, journalist og forfatter. Han arbejder netop nu på en serie tv-dokumentarer om rigsfællesskabets historie til DR, KNR i Grønland og KVF på Færøerne.

HER HAR MARTIN BREUM HOLDT FOREDRAG:

Dato Arrangør Note
nov 2015 Nordea Private Banking Ledreborg Slot
nov 2015 Frit Oplysningsforbund Otterup, Fyn
marts 2015 Taarnby Gymnasium
marts 2015 Den Danske Ambassade i Norge & Lysebu, Oslo
januar 2015 Samfundshøjskolen i Lyngby
januar 2015 VUC Lyngby
november 2014 DJØF Belgien På Danmarks Faste
Repræsentation ved EU
november 2014 Ordrup Gymnasium
november 2014 Arctic Business Network,
Arctic Consensus,
Ålborg Havn
september 2014 Nakskov Ekspeditionslitteratur
Festival
september 2014 Nordatlantisk Erhvervsklub Nordatlantisk Hus Odense
september 2014 Theimers Magasin Politisk Salon
september 2014 Det Grønlandske Hus, Århus
september 2014 Folkeuniversitetet Århus
september 2014 Hammel Efterskole
september 2014 Frijsenborg efterskole
maj 2014 Eventyrernes Klub
april 2014 Dansk Forfatterforening
april 2014 Folkeuniversitet, København
marts 2014 DHI Seniorklub Hørsholm
marts 2014 Aarhus Universitet Foulum
marts 2014 Dansk Geologisk Forening
marts 2014 Thy Erhvervsforum
marts 2014 Hasseriis Gymnasium
marts 2014 Thisted Gymnasium
februar 2014 Ilisimatusarfik,
Afdeling for Samfundsvidenskab
januar 2014 Louisiana Lectures
december 2013 Avalak Organisationen for
Grønlandske Studerende i DK
november 2013 Dansk Arkitekturcenter
november 2013 Søværnets officersskole
oktober 2013 Politiken Plus på Louisiana
oktober 2013 Geografilærerforeningen
for Gymnasiet og HF
oktober 2013 Knud Rasmussen Selskabet
oktober 2013 Knud Rasmussen Selskabet Arktiske Dage, Helsingør
september 2013 Det Grønlandske Hus,
København
april 2013 Frit Forum, København
marts 2013 Rødding Højskole
marts 2013 Tørring Gymnasium
januar 2013 Udenrigsministeriet med Professor Minik Rosing,
Ambassadør Klavs Holm,
Chef for den Grønlandske Repræsentation
Tove Søvndahl Pedersen
oktober 2012 Egtved Bibliotek
august 2012 DTU – v. åbningen af DTU Polar
august 2012 Forskerne på Lomrog III, ekspedition i Det Arktiske Ocean
august 2012 Albatros Rejser Foredrag på krydstogt langs
Vestgrønlands kyst
marts 2012 Herning valgmenighed
november 2011 Søe-Lieutenant-Selskabet 1784
oktober 2011 Kulturværftet i Helsingør
august 2011 Albatros Rejser Foredrag på krydstogt langs
Østgrønlands kyst
maj 2011 DJØF Belgien Danmarks Faste
Repræsentation ved EU
maj 2011 Qaqortoq Gymnasium
maj 2011 Hotel Arctic, Illussiat
maj 2011 Landsbibliotektet i Nuuk
maj 2011 Kangerlussuaq Lufthavn Foredrag for 100 forsinkede
flypassagerer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × 1 =