Foredrag med Martin Breum

GRØNLAND—DANMARK: EN FORUDSIGELIG SKILSMISSE?

Nyt topaktuelt foredrag om Danmarks mest presserende udfordring. Det danske rigsfællesskab er udfordret.

Grønland har fået sin første selvstændighedsminister, og Grønlands første forfatning er på vej. Alle politiske partier i Grønland arbejder nu på Grønlands løsrivelse fra Danmark. Samtidig arbejder den danske regering i den stik modsatte retning: Danmark skal være en arktisk stormagt. Rigsfællesskabet skal bevares – af geopolitiske, historiske og kulturelle årsager.

I 2014 satte Grønlands politiske leder, den 48-årige Aleqa Hammond, et klart mål: ”Jeg håber, at Grønland bliver uafhængigt i min levetid”. Selvstyret i Nuuk har oprettetede en forsoningskommission med et skarpt blik på fortiden og danskerne synder. Trangen til selvstændighed og frihed får stadig nye udtryk. Udsigten til store gevinster på uran, zink, jern, sjældne jordarter, olie og gas har gjort drømmen om løsrivelse tillokkende for mange – selvom nogle eksperter siger, at drømmen er urealistisk, og miljøbevægelserne slår alarm.Perspektiverne er vidtrækkende. Grønlands løsrivelse vil i givet fald være den største omvæltning af Danmarks geografi siden 1864; kongerigets territorium ville krympe 98 procent!

I marts/april udkommer Martin Breums seneste bog: “Hvis Grønland river sig løs – en rejse i kongerigets sprækker”. Bogen – og foredraget – er baseret på interview med bl.a. statsminister Lars Løkke Rasmussen, Selvstyrets formand Kim Kielsen, Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, Selvstændighedsminister Suka K. Frederiksen, kontreadmiral og chef for Forsvarsakademiet Nils Wang, kunsteren Per Kirkeby, forfatteren Niviaq Korneliussen og mange, mange flere.

Foredraget er illustreret med geografiske specialkort, foto, TV-indslag og filmklip. Foredraget kan finde sted i løbende dialog med publikum eller med efterfølgende diskussion.

 Specielt for gymnasiet og HF

TÆNK, HVIS DANMARK BLEV 98% MINDRE!

Foredragsshow og debat for unge om Grønlands og Danmarks fremtid
– med særlig relevans for samfundsfag, historie, dansk, naturgeografi og kulturforståelse.

For mange unge danskere virker Grønland uforståeligt og uendeligt langt væk. De fleste ved kun ganske lidt om Grønland og Grønlands betydning for danskerne. Mange kender intet til Grønlands afgørende betydning for vores plads i verdenssamfundet, for vores selvforståelse som folk og nation og for den buldrende, moderne udvikling i et klimaforandret Arktis.

Martin Breums billedrige foredrag- og debatarrangement retter op på dette vidensunderskud. Efter to timer er deltagerne langt bedre rustet til den stadig mere påtrængende debat om Grønlands og Danmarks fremtidige indbyrdes forhold.

Martin Breum boede som teenager selv på Grønland, i 2009 var han dansk tv’s første mand på Antarktis og i 2012 DR’s første reporter på Nordpolen. Frem til maj 2014 var han vært på tv-programmet ’Deadline’ på DR2, i dag selvstændig tv-producent, foredragsholder, journalist og forfatter. Han arbejder netop nu på en serie tv-dokumentarer om rigsfællesskabets historie til DR, KNR i Grønland og KVF på Færøerne.